Aşure Tarifi, Aşure Nasıl Yapılır, Aşure Tarifi, Aşure Nasıl Yapılır, Aşure Yapmanın İncelikleri

AŞURE - 1 -

Malzemeler;
  • 1/2 kg buğday
  • 1 fincan pirinç (çay fincanı)
  • 200 gram kuru fasulye
  • 200 gr kuruceviz
  • 200 gr fındık
  • 100 gr pilav fıstığı
  • 1 kg toz şeker
  • 200 gr nohut
  • 4 adet limon
  • 50 gram kuş üzümü

Yapılışı;

Pirinçleri ve buğdayları yıkayın. Pirinçleri ve buğdayları tencereye koyun ve üzerine su ekleyin (üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde). Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin.Üzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve buğdayları tencereye biraz sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın. Bir süre sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak bir kilogram şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Ateşten almadan önce isteğinize göre gül suyu da ekleyebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyun. Fındığı, cevizi ve pilav fıstığını kavurarak aşurelerin üzerine serpiştirebilirsiniz.

AŞURE - 2 -

Malzemeler:
1.yarım kilo bugday
2.yarım kilo nohut (sabah düdüklü tencerede haşlayın)
3.yarım kilo kuru fasülye (sabah düdüklü tencerede haşlayın)

Aşurenin ilk aşamasında yukarıdaki malzemeler akşamdan sıcak suya bırakılır. Sabaha kadar bekletilir.

Sabah malzemeler ayrı ayrı kaynatılır 5 dk kadar. Sonra süzgeçten geçirin soğuk suyla yıkayın. Bu işlemi yaptıktan sonra ayrı ayrı boş kablara koyun.
Diğer aşamaya geçin.


Diğer Malzemeler:
1. 250 GR incir kurusu
2.250 GR üzüm kurusu
3.250 GR kayısı kurusu
4. karanfil 10 veya 15 adet
5. 1 tane elma kabugu
6. 1 tane havuç ince kıyılacak
7. 250 GR fındık içi
8. 250 GR ceviz içi

Yapılışı:
Birinci aşamada tarif ettiğimiz bugdayları pişirelecek olan tencereye bırakınız.İki bardak su ilave ediniz kısık ateşte pişirmeye başlayınız. 10 dk kadar pişirince içine haşlanmış olan nohut ve kuru fasülyeleri ilave ediniz. Bunlarla beraber 10 dk kadar daha pişirmeye devam edin. Bu işlemi yaparken 1 kilo sütü bu pişen tencerenin içine boşaltın kısık ateşte pişmeye bırakınız. Daha sonra ikinci etapta verdiğim malzemeleri sırayla tencerenin içine boşaltın sadece kuru inciri ayırın bunu tencerenin pişmesine yakın bırakacağız ki aşuremizin rengi kararmasın.

Bütün malzemeleri teker teker bıraktıktan sonra 1.750 gr toz şekeri de tencerenin içine boşaltın. Kısık ateşte pişirmeye devam edin arada tencerenin dibi tutmasın diye karıştırınız sürekli tencerenin başında durun pişene kadar takip edilecek tadına bakın kıvamı tamamsa ateşin altını kapatmaya 5 dk kala ayırdığımız kuru incirleri de bırakınız. Sonra ateşi söndürünüz.

Önceden hazırladığınız kaseleri yanınıza alın sıcak sıcak kaselere yaptığınız aşureyi boşaltınız.
Sonra soğumaya bırakınız.Aşure soğuduktan sonra istege isteğe bağlı tarçın, kuş üzümü ve fındık ilave ediniz.
Life and People